Etiketter

torsdag 17 maj 2012

Lakritsfudgetårta

I helgen firade vi min bror som fyllde 22 år! Att baka tårta till vår familj är ibland lite knepigt pga nöt- och mandelallergi. Många goda tårtor består av nötbotten och är fint garnerade med marsipan. Sugarpaste finns ju men det är ingen som tycker att det är särskilt gott. 
Härom dagen fick jag så en idé att man borde kunna mosa ihop färsk fudge (Ica Maxi) till en deg som man sen kan kavla ut. Sagt och gjort; chokladbotten fylld med hallonmousse och citrongrädde och täckt med lakrits. Fudgemassan var ganska lättarbetad och ibland lite väl mjuk så jag fick kyla den i omgångar. Men det funkade bra att både klä och garnera tårtan med! Tårta blev faktiskt väldigt god, kombinationen hallon, citron och lakrits var inte dum!


Kombinationen är min egen men har snott de flesta recepten från andras bloggar, så hatten av för dem!

Lakritsfudgetårta

Chokladbotten
Hallonmousse
Citronkräm
Smörkräm
Ca 200g lakritsfudge (Från Svenskt godis, Ica Maxi)

Gör tårtan, dela den i tre delar och låt svalna. Gör hallonmoussen och låt stelna något i kylskåp. Gör citronkräm. Bred hallonmousse på första laget och citronkräm på andra och lägg på locket. Detta kan med fördel göras ett dygn i förväg. Täck isf. med plast. Gör smörkrämen och vred jämt över hela tårtan. Mosa ihop fudgebitarna med händerna och kavla ut den, förslagsvis på plastfilm. Blir den för varm när du kavlar den, låt den vila i kyl ett tag. Den kan kavlas ganska tunt då fudgen har ganska stark smak. Klä tårtan! (Tips på hur man klär en tårta finns här.) Garnera tårtan efter tycke och smak!
Enjoy!

Chokladbotten Från LindaRunn.se

Till en 20 cm form
50 gram smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
2 tsk bakpulver


Smält smöret tillsammans med mjölken Vispa ägg och socker vitt och pösigt Slå över smörblandningen över äggvispet och rör till en jämn smet Blanda och sikta ner de torra ingredienserna i smeten, rör om Gräddas i den nedre delen av ugnen i 175 grader ca 35-40 min.

Denna är helt ok att dela i tre delan men man skulle kunna göra den lite större. Har man inte en 20 cm form ska man def. göra en större sats!

Hallonmousse Från Baka Baka LIten Kaka

200 g frysta hallon
en knapp dl florsocker
1oo g färskost
4 gelatinblad
2 dl grädde
Koka upp de frysta hallonen i sin egen saft, låt koka 2 minuter. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund. Blanda ca hälften av hallonmoset med färskosten och sockret. Blötlägg gelatinbladen. Vispa grädden. Smält gelatinbladen i andra hälften av hallonmoset, låt svalna en stund och blanda ner i hallon-färskostgrädden och blanda till sist ner den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.
Supergod mousse! Kan kanske räcka med 3 blad gelatin, den blev ganska fast. Det är nog bra att inte vänta för länge med att bre den på tårtan pga detta.



Citronkräm 

ca 200 g lemoncurd (köp eller gör själv, kolla Tasteline.se)
ca 1 dl grädde

Vispa grädde och blanda med lemoncurd. 

Hade inget recept för detta. Resultatet blev gott men lite för löst. Skulle vilja testa att göra som med hallonmoussen fast med citron/lemoncurd. 

Smörkräm

115 g smör (rumsvarmt)
250 g florsocker
2 tsk kokande vatten
Vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsockret lite i taget under vispning. Tillsätt vattnet och valfri smaksättning under vispning.

lördag 12 maj 2012

Mini-Converse

Efter att ha surfat runt en del på jakt efter fina babykläder att göra (se tidigare inlägg så förstår ni varför), hittade jag en hel del mönster på små virkade Converse. Otroligt söta! Jag testade ett mönster från Järbo Garn som var helt ok men jag gjorde lite ändringar. Bla la jag till en plös och de svarta strecken. Virkade med DROPS Safran och nål 2 för att få de stadiga. Tyvärr blev de på gränsen till för små för Olivia, 24 timmar gammal, så det får kanske bli att testa igen. Pilligt och roligt!


Välkommen Olivia!

Den 25 april föddes efterlängtade Olivia, min underbara brorsdotter! Att få träffa henne redan efter en dag var helt fantastiskt. Väldigt liten, väldigt perfekt. Olivia presentades med en Pippitröja i liten storlek. Den gjordes efter detta mönster, men med lite modifieringar. Garnet är DROPS Safran, ett bomullsgarn. Snart hoppas jag kunna lägga upp en bild med Olivia i tröjan! 



Välkommen Ester!

Den 1:a april föddes lilla Ester, en fantastisk tjej och min mans brorsdotter! För att välkomna henne till värden och värma hennes lilla kropp fick hon en kofta. Tycker själv att kombinationen grå kofta och röda knappar blev väldigt fin! Mönstret är från DROPS och garnet är DROPS Alpaca, ett mjukt ullgarn som jag hoppas inte blir stickigt för den lilla. 

Har också beställt små namnlappar att sy på! Kommer från namnband.se.